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 09 February 2021 

 
 

THE DIOCESE OF SOUTHWARK 

PARISH AND DEANERY MEETINGS (ELECTRONIC PARTICIPATION) 
AND ADMISSION OF CHURCHWARDENS INSTRUMENT 2021 

 
The Bishop of Southwark, in exercise of the powers conferred on him by Section 10 
of the Churchwardens Measure 2001 and Rule 78 of the Church Representation Rules, 
makes the following provision: 

Application 

1. The provision made by this instrument applies to each parish in the Diocese of 
Southwark. It applies with necessary modifications to the parish of Southwark St 
Saviour with All Hallows. 

2. My instrument of 9 September 20201 remains in effect insofar as it regulates 
meetings for the year 2020 or the admission of Churchwardens for that year. 

Interpretation 

3. In this instrument: 

a. “meeting of parishioners” means the meeting required to be held by 
Section 5 of the Churchwardens Measure 2001 for the purpose of choosing 
Churchwardens; 

b. “APCM” means the Annual Parochial Church Meeting required to be held 
by rule M1 of the Church Representation Rules; 

c. “convenor” means the minister of the parish or, if the minister is absent 
or incapacitated, the person(s) required to convene the meeting of 
parishioners or APCM by the Church Representation Rules; 

d. “electronic means” means electronic means of communication which 
allow the person to hear and be heard by other persons participating in 
the meeting and, where practicable, to see and be seen by those other 
persons; 

e. “minister”, in relation to a parish, has the same meaning as in Rule 83 of 
the Church Representation Rules; and 

f. “CRR” means the Church Representation Rules. 
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Electronic participation: meetings of parishioners and APCMs 

4. When giving notice of a meeting of parishioners or APCM for the year 2021, the 
convenor of the meeting may state in that notice that persons may attend the 
meeting by electronic means. 

5. If the convenor of a meeting decides to permit attendance by electronic means: 

a. the notice of the meeting shall set out full details of how a person may 
participate in the meeting, or provide a link to a website on which such 
details are set out; 

b. the notice of the meeting shall set out whether persons attending the 
meeting by electronic means may vote at the meeting; 

c. if the meeting is a meeting of parishioners, the notice of the meeting shall 
set out how nominations of candidates for the office of Churchwarden may 
be sent to the minister prior to the commencement of the meeting by 
those not physically present with the minister; 

d. the mechanisms by which those attending the meeting by electronic means 
are to be called to speak or, if relevant, have their votes recorded shall be 
determined by the chairperson of the meeting; 

e. any reference in the Churchwardens Measure 2001 or the Church 
Representation Rules to a “meeting” includes a meeting at which persons 
may attend by electronic means, and references to the “place” of a 
meeting or whether a person is “present” at that meeting shall be 
interpreted accordingly; and 

f. when giving notice, form M1 may be amended to give effect to any 
requirement of this instrument. 

6. It is for the convenor of the meeting to determine whether that meeting should be 
held: 

a. solely by electronic means; 

b. solely by physical attendance; or 

c. with the option of electronic means or physical attendance, 

but subject always to any legal requirement and Government guidance from time 
to time regulating gatherings of persons or the use of buildings. 

7. When making a determination under paragraph 6 above, the convenor of a 
meeting shall have regard to the importance of securing that meetings are safe 
and accessible. 

Electronic participation: Deanery Synods 

8. The joint chairs of a Deanery Synod may jointly decide that a meeting of a Deanery 
Synod to be held in the calendar year 2021 may be held by electronic means. 
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9. If they so decide: 

a. the notice of the meeting shall set out full details of how a person may 
participate in the meeting, or provide a link to a website on which such 
details are set out; 

b. the notice of the meeting shall set out whether persons attending the 
meeting by electronic means may vote at the meeting; 

c. the mechanisms by which those attending the meeting by electronic means 
are to be called to speak or, if relevant, have their votes recorded shall be 
determined by the chairperson of the meeting; 

d. any reference in the Church Representation Rules or the Model Rules and 
Constitution for Deaneries and Deanery Synods to a “meeting” includes a 
meeting at which persons may attend by electronic means, and references 
to the “place” of a meeting or whether a person is “present” at that 
meeting shall be interpreted accordingly. 

10. It is for the joint chairs of the Deanery Synod to determine whether a meeting of 
a Deanery Synod should be held: 

a. solely by electronic means; 

b. solely by physical attendance; or 

c. with the option of electronic means or physical attendance, 

but subject always to any legal requirement and Government guidance from time 
to time regulating gatherings of persons or the use of buildings. 

11. When making a determination under paragraph 10 above, the joint chairs shall 
have regard to the importance of securing that meetings are safe and accessible. 

 

12. Where notice of a meeting has been given specifying a physical place for the 
meeting and the joint chairs later agree that the meeting should be held by 
electronic means (or also by electronic means), the joint chairs may arrange for 
reasonable notice of that decision to be given pursuant to paragraph 9 above to 
those entitled to attend the meeting and this shall not itself invalidate the 
previous notice for the purpose of calculating the minimum notice period 
required by any rule. 

Admission of Churchwardens 

13. The minister of each parish in the Diocese of Southwark is appointed as my 
substitute for the purpose of the admission to office of persons chosen for the 
office of Churchwarden for that parish for the year 2021. 

14. If a parish has no minister, or if the minister is unable to act, the reference to 
“minister” in paragraph 13 above shall take effect as including a reference to the 
Area Dean of the deanery and to the Archdeacon for the archdeaconry in which 
the parish is situated. 
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15. The appointments made by paragraphs 13 or 14 shall not affect my power 
to appoint further substitutes or the continuing appointment of any 
person previously appointed as my substitute. 

16. A person admitting a Churchwarden to office pursuant to paragraphs 13 or 14 
above shall use the form of appointment specified by the Archdeacon. 

17. For the purpose of section 6(1) of the Churchwardens Measure 2011, my 
substitutes may, by providing reasonable notice to those persons chosen as 
Churchwarden, appoint an appropriate time and place for admission, at the 
substitute’s discretion. 

Publicity for meetings during closures of church buildings 

18. If it appears to the convenor of a meeting that closures or restrictions affecting 
a church or licensed building by reason of the COVID-19 pandemic are likely to 
have a significant effect on the ability of persons to receive notice of the 
meeting, the convenor shall take reasonable additional steps to publicise the 
meeting and in particular shall, wherever practicable, arrange for notice of the 
meeting to be given on the website of the parish and/or on the parish’s entry on 
achurchnearyou.com. 

Consultation with PCC 

19. In deciding how to carry out his or her functions under this instrument, the 
convenor of a meeting shall, wherever practicable, first consult with the 
Parochial Church Council or its standing committee. 

 
 
 
 

The Rt Revd Christopher Chessun 
Bishop of Southwark  

Date:     09 February 2021 


